Man kan forlænge dyrkningssæsonen på naturens egen måde med efterårssåning. Der kan så sblomster i september, oktober og november – helt frem til frosten sætter ind.
HAVEN: Selvom vejret er på vej til at blive køligere og vådere, er det en god idé at gå i haven de næste par måneder og så blomsterfrø.
September, oktober og november er rigtig gode havemåneder, når det handler om såning af blomster, fortæller DN, Danmarks Naturdredningsforening..
Selvom danskerne har det med at valfarte til planteskolerne i foråret, når solen begynder at blive varm i april og maj, så er efteråret oplagt at plante blomster i.
Alt lige fra at sætte eller sprede frø og sætte løg.
Hen over sommeren kan man gå og samle frø fra blomster. De blomster, der afblomstrer tidligt på sæsonen, kan man tørre frøene og lægge i køleskabet efterfølgende for at så ud senere på året.
I efterårsmånederne september, oktober og november kan man så mange forskellige blomsterfrø og løg og få smukke resultater til foråret i sin have.
Når man sår frø i det tidlige efterår, vil nogle frø spire tidligt og overvintre som en spire eller en lille bladroset.
Andre frø vil overvintre i jorden og komme op, når der kommer lys og varme til jorden i foråret.
Et blidt dask
Mange blomster har frø her i sensommeren, som kan høstes, når de er afblomstret.
Det betyder, at hvis man har blomster i sin have, som man gerne vil have flere af, så kan man tage frø fra dem og så dem ud.
Den hurtige løsning er at gå en tur i haven og daske blidt til de afblomstrede blomsterhoveder, så de taber frø. Så kan man have en kop kaffe i den anden hånd.
Man kan også tage et smut forbi den lokale planteskole og købe frø fra eksempelvis smalbladet klokke, forglemmigej, stedmoder, lungeurt og okseøje, der er gode blomster at så i det tidlige efterår.
Derudover er violer gode forårsblomster i haven, da de er værtsplanter for perlemorsommerfuglene og kejserkåbe.
Det er altid en god ide, at gå efter danske arter.
Kig på frøpakkerne på planteskolen og i supermarkedet og spørg, hvis du er i tvivl.
Har duman blomster i sin have, man er i tvivl om, hvad er, så brug eventuelt app’en iNaturalist, Google Lens eller Seek til at identificere dem.
Til bier og sommerfugle
Lige nu kan man sætte løg i jorden til krokus og påskeliljer – især krokus er gode til de humlebier, der er tidlig på færde i foråret.
Oksetunge, kællingetand, vikke, slangehoved, hjulkrone og kulsukker er rigtig gode planter at få i sin have.
Forglemmigej spirer frem med blomster i foråret.
Stauder kan deles
Mange stauder er velegnede til efterårssåning.
Er der stauder i haven, der er veletablerede, kan man hakke med en spade eller pille staudens rødder over.
Når du har delt sin staude, kan man plante den fraskilte del et andet sted i haven.
Storkenæb er et godt eksempel på en staude, som man kan få til at formere sig ved at dele den og plante den.
Tidligt i gang
En del et-årige sommerblomster kan komme ekstra tidligt i gang med efterårssåning, for eksempel kornblomst, ridderspore og korn-valmue.
Sår man i oktober og november, lige før frosten kommer, overvintrer frøene i jorden. Blomsterfrøene spirer først, når lyset og varmen vender tilbage til foråret.
Dette er naturens egen måde at gøre det på, og den passer bedst til frø, der tåler kulde, eller som ligefrem har behov for kuldebehandling for at spire.
Det er desuden vigtigt at gøre haven klar til udsåning ved at fjerne græsset de steder, hvor man vil så.
Det giver ikke gode resultater, hvis man bare smider frø direkte på græsset.