Syv sommerfugle der allerede er forsvundet fra Danmark

Syv sommerfugle der allerede er forsvundet fra Danmark
Perlemorrandøje. Foto: Michael Stoltze

Dagsommerfuglene er pressede i den danske natur. 35 procent af arterne er enten allerede uddøde eller så truede, at de risikere at forsvinde fra vores natur.

NATUREN: Mange sommerfugle har fået dårligere og dårligere vilkår i Danmark. Det har de, fordi deres levesteder forsvinder, fortæller DN, Danmarks Naturfredningsforening.

Nogle sommerfugle har brug for bestemte typer af natur for at kunne leve. Det kan være lysåbne skove, våde landskaber eller et varieret udbud af vilde blomstrende urter.

Og den slags natur er der kommet mindre og mindre af herhjemme.

Vores skov- og naturområder bliver mange steder drænet og intensivt dyrket. Selv vores grøftekanter bliver ofte holdt som kortklippede græsrabatter.

Det er faktisk gået så galt, at hele 12 arter af sommerfugle slet ikke lever herhjemme længere. Og yderligere 14 arter er så truede, at der er høj risiko for, at de også vil forsvinde fra den danske natur på kort eller lang sigt.

Syv forsvundne sommerfugle

Enghvidvinge: Vi har haft glæde af denne yndige sommerfugl helt indtil 2003. Enghvidvinge er tidligere registreret flere steder i landet, men var talrig på Bornholm.

Perlemorrandøje: Den lille fine sommerfugl er en smule kræsen. Den lever nemlig kun i lysåbne egekrat. Egekrat opstår, når heden langsomt gror til. Der var engang en hel del egekrat i Jylland. De forsvandt dog ganske stille og roligt, fordi hederne blev opdyrket, og der ikke længere var dyr, der lavede naturpleje i skovene. Egekrattene forsvandt også, fordi skovene begyndte at blive dyrket mere intensivt.

Egesommerfugl: Navnet siger en hel del om denne sommerfugl. Egesommerfuglen er nemlig, præcis ligesom perlemorrandøje, stor fan af egekrat. Den var dog ikke nær så udbredt som perlemorrandøje herhjemme.

Den levede blot seks forskellige steder i Danmark. Den er sidst registreret i 1992, hvor hele Danmark nok var mere optaget af at fejre Danmarks fodboldssejr i EM.

Slåensommerfugl: Ligesom de to foregående sommerfugle, så holder denne sommerfugl også af krat. Dog ikke egekrat, men slåenkrat.

Slåensommerfuglen blev sidst set i Radsted Mose i 1987. Den har levet 16 forskellige steder primært på Lolland og Falster. Desværre er skovene også her blevet dyrket mere og mere intensivt.

Herorandøje: En ganske særlig sommerfugl. Herorandøje, der levede i Danmark, var nemlig en underart. Det eneste sted i verden, hvor lige præcis denne underart af herorandøje levede, var i Danmark. Så den findes ikke længere nogen steder i verden efter, at den er uddød i Danmark. Den er sidst registreret i Lellinge Frihed ved Køge. Den levede kun få steder på Sjælland.

Mnemosyne: En gudesmuk sommerfugl. Det synes dens opdager i hvert fald, da han navngav mnemosyne. Sommerfuglen deler nemlig navn med en græsk gudinde.

Den er sidst registreret i Jægerspris Nordskov i 1961. Desværre valgte man at plante rødgren på mnemosynes sidste levested i Nordskoven. Det gjorde man, selvom man vidste, at sommerfuglen ynglede i skoven.

Det mest tragiske var, at mnemosyne året forinden var blevet fredet herhjemme. Desværre var fredningen ingen hindring for, at rødgren blev plantet i skoven.

Poppelsommerfugl: Denne sommerfugl var en af Danmarks største dagsommerfugle. Dens vingefang er på hele 7-9 cm.

Poppelsomerfuglens sidste levested herhjemme var i Roden Skov på Lolland. Her levede den indtil 1961. Den lever på bævreasp, som er en type poppel. Desværre har bævreasp været betragtet som ukrudt i skovbruget. Derfor er den blevet fjernet fra mange danske skove.

Poppelfældning er altså årsagen til, at den store sommerfugls er forsvundet fra Danmark. Der er dog et lille lyspunkt. Poppelsommerfuglen er en strejfende sommerfugl og kan flyve lange distancer. Den har det fint i Sverige og kan godt finde på at komme på besøg i Danmark.

Naturen

Andre artikler fra denne uge