Svaner blunder sig gennem perioder med frost og sne

Svaner blunder sig gennem perioder med frost og sne
Svaner ved Landerslev. Foto: Steen Westh

NATUREN: Når vinterfrosten bider i længere perioder, modtager redningskorpset erfaringsmæssigt et stigende antal henvendelser fra danskere, som frygter, at svanerne er ved at dø på isen, hvorfor de beder om hjælp til de nødstedte fugle. Det kan man læse på hjemmesiden Netnatur.dk.

Men i danske vintre er der yderst sjældent behov for at fodre eller tage særlig hånd om knopsvaner, for fuglene er i mere end seks uger i stand til at overleve uden hverken at æde eller drikke. De svageste fugle vil naturligvis altid bukke under, men langt de fleste kan sagtens klare en vinteren.

Svanerne lægger sig kort og godt til at sove på isen, hvis vinteren er streng. Man kan sige, at de går over på en slags energispareprogram, fortæller Knud Flensted, der er biolog i DOF.

Sidst på efteråret vejer en velnæret voksen knopsvanehan cirka 12 kilo,

Når svanen er i ro, forbrænder den cirka 65 gram fedt om dagen. Med tre kilo fedt på kroppen, rækker det til seks-syv uger på vågeblus uden vand og mad.

Sjældent med ekstreme vintre
– Det er meget sjældent, at vintrene her i landet er så hårde og langvarige, at de bringer svanerne ud over kanten, hvor de har brugt alle deres fedtreserver. Men det er altafgørende, at fuglene får fred og ro. Hvis de forstyrres gentagne gange i løbet af en dag, tærer de af deres fedt, og så stiger risikoen for, at de bukker under, fortæller biologen.

En svane kan tåle at tabe mellem en tredjedel og halvdelen af sin legemsvægt og fortsat være i stand til at overleve vinteren. 

Det kritiske punkt opstår først, når svanens fedt efter adskillige ugers sult er opbrugt, så kroppens motor må tage af fuglens muskelmasse for at få energi.

Nationalfugl
Nationalfuglen knopsvanen er Danmarks tungeste fugl.
En voksen han kan veje op imod 16 kilo. Selv i meget hårde vintre har de voksne, erfarne knopsvaner gode chancer for at overleve.

Dødeligheden ligger i reglen under 10 procent. Men isvintre tynder kraftigt i bestanden.
I vinteren 1978/1979 døde næsten en hel årgang af de unge grå svaner, der ikke havde fedtreserver nok til at klare omkring to måneder med hård frost og sne.
Og godt 30 procent af de gamle hvide knopsvaner bukkede under dén vinter.

For svanebestanden har en ekstrem hård vinter en gang hvert andet årti kun kortvarig virkning.

Andre artikler fra denne uge