Plettet voldsnegl har fået sit navn, fordi den i slutningen af 1800-tallet blev indført på voldene på Christianshavn.
NATUREN: Plettet voldsnegl anses for at være en invasiv art i Danmark. Den er indført fra det vestlige Europa og Middelhavsområdet i slutningen af 1800-tallet til voldene på Christianshavn, fortæller Miljøstyrelsen.
Frem til cirka år 2000 skete der ingen videre spredning i Danmark. Men i de seneste år har voldsneglen spredt sig til hele landet.
Den lever hovedsageligt af plantemateriale og kan anrette en del skade på pryd- og nytteplanter, da den ofte forekommer i et stort antal.
Selvom plettet voldsnegl er invasiv i Danmark, kan den dog med fordel indsamles og indgå som ingrediens i køkkenet.
I Frankrig spiser man mest vinbjergsnegle (”escargots”), men voldsneglen, der er endnu mere mør i kødet, er også eftertragtet.
De fedtfattige og sunde snegle er rige på protein, og de er en udmærket kilde til jern.
Sneglene kan nydes kogt med hvidløg og smør eller ristet oven på brød. Og så kan de smukke perlemorshvide snegleæg fra voldsneglen (”Afrodite pearls”) bruges til pynt og dekoration.
– At indsamle plettet voldsnegl til madlavning vil ikke løse udfordringerne omkring plettet voldsnegl i Danmark. Men det er centralt for Miljøstyrelsen at sætte fokus på udfordringerne omkring de invasive arter. Forståelse og identificering af de invasive arter er det første skridt til at forhindre introduktion af nye invasive arter i Danmark, fortæller Gerbrich Koudenburg, naturforvalter i Miljøstyrelsen.
Miljøstyrelsen arbejder på at kortlægge invasive arter i Danmark. Så når man alligevel er ude og samle snegle, kan man samtidig bidrage til kortlægningen, hvis man indberetter, hvor man har fundet sneglene i naturen. Man kan indberette sine fund på arter.dk.
Sneglenøglen
Det kan være svært at kende forskel på sneglearterne. Men med Miljøstyrelsens sneglenøgle over de mest almindelige sneglearter i Danmark, kan man nemt undersøge, om den snegl, man har fundet, er invasiv eller ej.
Flamberede voldsnegle på toast
Ingredienser:
1 spsk. olivenolie
150 g forkogte voldsnegle (ca. 24-28 stk.)
1 bdt. persille
1 stk. rød peberfrugt
4 fed hvidløg
40 g smuttede mandler
1 dl Pernod (el. cognac) til flambering
25 g smør
4 skiver daggammelt brød (fx ciabattabrød eller lign.)
Olivenolie
Klippet purløg til pynt el. anden krydderurt
20 g voldsneglekaviar til pynt
Tilberedning:
Skyl de kogte snegle og dup dem tørre.
Hak mandler, persille, peberfrugt groft og skær hvidløg i tynde skiver.
Steg sneglene på en varm pande med olivenolie, rist dem i 1-2 min.
Tilsæt mandler og peberfrugt, rist videre ved høj varme i 2-3 min.
Bland de skiveskårede hvidløg i, tilsæt Pernod og antænd. Vend det hele rundt under flamberingen.
Når flammerne har lagt sig, tilsætter du smør og hakket persille, lad det bruse godt op.
Rist brødskiverne og pensel dem med olivenolie.
Anret de flamberede snegle på brødskiver. Pynt med purløg/urter og lidt sneglekaviar.