Klummen er et fast indslag i Hornsherred Lokalavis, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Hornsherred. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Horrensherred i centrum.
Ældreressourcen blomstrer i Sønderby
I min første klumme som blev bragt i november 2019, omtalte jeg ældreressourcen. Jeg havde hørt om begrebet i radioen, hvor det netop blev beskrevet som en ressource, der primært eksisterer i provinsen. Det er ældre, som giver deres energi og arbejdskraft til forskellige projekter, i de områder hvor de bor. Begrebet opstår af to årsager. Den ene er, at der bliver flere ældre i Danmark, og den anden er, at vi som 65 + årige har langt mere energi, og har det langt bedre end for blot et par årtier siden.
Når jeg så skriver at ældreressourcen blomstrer i Sønderby, så er det fordi, vi igennem vinteren og foråret har arbejdet målrettet på at renovere den gamle brugsbygning i Sønderby. Bryggeriet er blevet etableret, og brygningen sat i gang. Gulvet i det gamle forretningslokale er fjernet, der er lagt isolering og støbt nyt gulv. Brandmuren ind mod den gamle uddelerbygning er under opførsel og ydervæggen isoleret. Det hele skyldes to ting. Den ene er at vi fik en dejlig donation fra Frederikssund kommune, og den anden er at arbejdet udføres af frivillige. Når arbejdet bliver udført af frivillige, så kommer man meget længere for pengene.
Vi har ydermere modtaget en donation fra Veluxfonden, som vil støtte os med DKK 100.000 til et nyt køkken. Køkkenet bliver opsat i det nyrenoverede lokale, og det giver os langt bedre mulighed for at drive vores Kulturhus i fremtiden.
Det er jo 100 % frivilligt arbejde omkring vores ombygning og renovering af huset. De mange som deltager yder det de kan og vil, indenfor de rammer som de oplever de kan, og jeg skal love for at der er en del som yder et ekstraordinært stort bidrag. I en gammel landsby som Sønderby findes alle former for værktøj og maskiner, og mennesker som kan håndtere dem. Det er økonomisk befriende at have den store opbakning, og der er selvfølgelig stor forskel på hvad den enkelte kan yde. Det grundlæggende er, at alle yder deres bedste, med det som de er gode til. Det gør så også, at man har vanskeligt ved at lave en tidsplan som holder, og det er vores erfaring, at det skal man ikke lade sig gå på af, fordi som ovenfor beskrevet, alle yder det, de kan og vil.
Det er vanskeligt at skrive hvor vi ender med projektet. Vi får helt sikkert en bygning i det centrale Sønderby som allerede nu er langt pænere end den gamle brugsbygning var. Vi kommer også til at få en bygning som er velisoleret, og som kan danne rammen og de mange aktiviteter vi vil genoptage. Vi har set, at kulturhuset kan danne rammen om fælles aktiviteter med foredrag, hyggestunder og som samlingspunkt for forskellige foreninger/grupper som gerne vil bruge huset til mødested. Huset er åbent for alle, som vil bruge huset, til fællesskaber og gode aktiviteter. Når jeg skriver åbent for alle, så er det bogstaveligt ment, idet vi ser for os, at huset danner rammen om en mangfoldighed af aktiviteter. Flere af os havde håbet, at vi havde været i stand til at se fodbold sammen i huset, men der kommer jo heldigvis flere slutrunder hvor Danmark deltager.
Og det fællesskab, som det danske fodboldhold har, kan egentlig godt sammenlignes med det sammenhold, som jeg oplever, at vi har omkring renoveringen i Kultur & Bryghuset i Sønderby.
Bo Zoffmann:
Bestyrelsesmedlem i Sønderby Kultur- & Bryghus, hvor han også formelt er direktør. Bo er desuden brygger og stifter af nano-bryggeriet Sønderby Bryghus.”