Af John Schmidt AndersenBorgmester i Frederikssund Kommune
Vi har i Frederikssund Kommune i en del år haft stort fokus på at skabe et godt og udbytterigt samarbejde mellem erhvervslivet, ungdomsuddannelserne, grundskolerne og kommunen.
Det har vi, fordi vi kunne se, at for få unge valgte erhvervsuddannelserne til, og at det vil skabe store problemer for vores samfund, når der ikke bliver uddannet nok faglært arbejdskraft.
Nu har Frederikssund Erhverv indstillet Frederikssund Kommune til en pris for netop dette arbejde. Prisen hedder Falkeprisen og skal uddeles for første gang i år af Børne- og Undervisningsministeriet.
Udover Frederikssund Erhverv er der også fire medindstillere, nemlig Dansk Industri/Dansk Byggeri, Naturvidenskabernes Hus, Campus Frederikssund og U/Nord.
Falkeprisen gives til en kommune, der har gjort sig særligt bemærket i forhold til at forbedre søgningen eller har gjort en særlig indsats for at øge kendskabet og dermed søgningen til erhvervsuddannelserne.
Jeg er umådelig stolt af, at indstillerne synes, at Frederikssund Kommune fortjener denne pris, og jeg vil gerne give dem en stor tak for denne anerkendelse. Men jeg vil også understrege, at alt det gode arbejde, der er foregået i de sidste fem års tid, ikke ville være blevet en succes uden de fem indstilleres medvirken.
Det har været og er fortsat et fantastisk samarbejde, der har været med til at gøre Frederikssund Kommune til en stærk uddannelseskommune. Både skolerne, ungdomsuddannelserne, erhvervslivet, Campus Frederikssund og Frederikssund Erhverv er gået ind i samarbejdet med åbent sind og klar til at prøve nærmest hvad som helst for at få de unges øjne op for erhvervsuddannelserne.
Og det gode samarbejde har virket. Vi har siden 2017 haft mere end 23 procent af eleverne, der har søgt ind på erhvervsuddannelserne. Faktisk var vi i 2020 helt oppe på 28,6 procent, og i 2021 er det 24,7 procent af eleverne. Det synes jeg, er rigtig flot.
Virksomhedsbesøg, Kloge Hænder, Campusdag XL, FUEL og MakerVærket er blot nogle af de indsatser, der kan nævnes, som har haft betydning for de unges kendskab til og interesse for erhvervsuddannelserne.
Vi har sammen formået at gøre håndværksfagene mindre fremmede og vist de unge, at der er mange gode muligheder i en erhvervsuddannelse. Og det gælder lige gyldigt, om det er en SOSU uddannelse, tømrer, kontor, maler, handel eller en af de mange andre muligheder.
Jeg vil også gerne benytte lejligheden for at takke de mange unge mennesker, der enten har overvejet eller har valgt en erhvervsuddannelse.
Det er dejligt at se, at I har fået noget ud af de gode indsatser, der har været igennem årene for at styrke kendskabet til erhvervsuddannelserne og alle de muligheder, der åbner sig med en sådan uddannelse i bagagen. I det seneste år med Coronaen har det muligvis været sværere at få en fornemmelse af ungdomsuddannelserne, og ikke mindst beslutte, hvilken vej man skal gå. Det gør unægtelig tingene sværere, når man ikke må komme på besøg, men skal klare det hele virtuelt. Derfor er det godt at se, at der stadig er så mange, der har valgt erhvervsuddannelserne til.
Jeg håber, at både I og alle jer, der har valgt noget andet, bliver glade for jeres uddannelsesvalg.
Til sidst vil jeg blot endnu en gang takke for indstillingen til Falkeprisen. Det er muligt, at det er Frederikssund Kommune, der er blevet indstillet, men i mine øjne er det alle samarbejdspartnere, der fortjener prisen.
Prisen uddeles af børne- og undervisningsministeren til sommer, og vi kan kun krydse fingre for, at man også i ministeriet kan se, hvor stort et stykke arbejde, der er lagt i at fremme erhvervsuddannelserne her i kommunen.