Klummen er et fast indslag i Hornsherred Lokalavis, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Hornsherred. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Horrensherred i centrum.
Giv os et ’like’ – og hjælp os med at få nyt tag over Kulturhuset
Der findes et billede fra det gamle Sønderby med glade børn og hunde foran landsbyens Brugs.
’Brugsforeningen’ står der med hvide bogstaver på billedet, for det indgår i et prospekt, måske et postkort. Brugsen var noget, man var stolt af, forstår man. Et bevis på at Sønderby var med på noderne, hvad der også bekræftes af den skinnende fine kaffemølle, der anes bag vinduet. Ejendommen i sig selv fremstår smuk og helstøbt – fint tækket med stråtag som de andre huse og gårde rundt om gadekæret.
Det udviskede billede er vel op imod hundrede år gammelt. Vi ved, at Sønderby Brugsforening blev stiftet i 1915, og på billedet ligger butikken endnu i den ene ende af uddelerboligen. Siden fik den vokseværk og rykkede ned i sin egen nye tilbygning rundt om hjørnet på Skovvejen, gennem årene udvidet i flere omgange.
Men Brugsen i Sønderby nåede ikke sit hundrede års jubilæum. Nogle år inde i det nye årtusinde måtte den sidste uddeler dreje nøglen om. I mere end ti år fik det forladte butikslokale lov til at stå tomt, mens ejendommen langsomt forfaldt.
Nu er der heldigvis igen kommet liv i huset. Efter flere års tilløb blev den forfaldne ejendom i 2019 overtaget af en meget bred kreds af mennesker i Sønderby og omegn, af praktiske grunde organiseret i et anpartsselskab, som nu også er godkendt som socialøkonomisk virksomhed – Sønderby Kultur- & Bryghus.
De 400 anparter er fordelt på henved 130 anpartshavere, så akkurat som den gamle brugsforening er det brugerne, der ejer ejendommen – og med samme sigte: At være til gavn for alt og alle i Sønderby. Det er knæsat i vedtægterne, at der ikke udbetales udbytte til anpartshaverne, men at eventuelle overskud investeres i ejendommen eller anvendes til aktiviteter og kulturelle formål til gavn for Sønderby.
Fra den dag, vi overtog huset, har det myldret med liv og aktivitet – indtil corona lukkede landet ned. Lige fra de første borgermøder har initiativet været med til at udvikle et fællesskab på tværs af generationer og forskelligheder, som vi næsten ikke kan vente med at få igen.
Men vi vil videre endnu. Først og fremmest vil vi gerne have endnu flere til at bruge vores fælleshus og gribe de muligheder, det rummer. Det er en åben invitation, for vi vil gerne give plads til nye initiativer, som opleves relevante for mange. Men vi erkender også, at vi måske skal have hjælp udefra, så vi ikke selv står i vejen for den udvikling, vi ønsker. Vi har været så heldige at få støtte fra Landdistriktpuljen til et sådant initiativ – og vi har valgt at overlade projektet til de gode konsulenter fra LandSkaberne, der nu skal prøve at få alt det bedste i Sønderby til at spille sammen. Det håber vi meget på!
Vi har også hænderne fulde med at sætte den forsømte ejendom fuldstændig i stand. Det var et stort ønske allerede på det allerførste borgermøde på kroen, så vi skyndte os at friske Kultur- og Bryghusets facader op med en gang maling, men nu har vi påbegyndt en fuldstændig renovering. Politikerne i Frederikssunds byråd har vist os stor velvilje og bevilget 250.000 kr. som hjælp til istandsættelsen. Vi har fået nogle arkitekter til at hjælpe os med at lave et renoveringsprojekt – og nu har vi selv smøget ærmerne op. Vores A-kæde af +60’ere har gennem de senere uger hugget det gamle gulv op og er nu klar til at terrænisolere og støbe nyt. Arbejdskraften er frivillig, så langt det rækker for at få pengene til at strække.
De rækker dog ikke til også at forny tagene over såvel bolig som kulturhus, så her må vi ud med hatten igen. Vores drøm er, at ejendommen skal blive lige så flot som på det gamle billede. Til det søger vi støtte fra Realdania, og her kan du hjælpe os! Klik ind på hjemmesiden undervaerker.dk, find projektet ’Nyt tag til Sønderbys Kulturhus’ – og giv os et ’like’. Vi skal mindst have 500, så vi har også brug for dit!
På forhånd tak fra alle os i Sønderby Kultur- & Bryghus.
Poul Høegh Østergaard er journalist og kommunikationsmand. Han bor i sommerhus i Sønderby, hvor han er aktiv i Sønderby Kultur- & Bryghus og i Harebakkegårdens Grundejerforening.