Lige syd for Veddelev Havn ligger nationalparkens frilufts-ø nu igen klar til surfere og sejlere.
FJORDLANDET: Igen i år kan man besøge nationalparkens flydende frilufts-ø, der er lagt ud lige syd for Veddelev Havn i Roskilde Vig, hvor den ligger fast med et anker hen over sommeren.
Øen er lagt ud som en gave fra Nationalpark Skjoldungernes Land til alle surfere, sejlere og andre gæster på fjorden. Naturstyrelsens båd og vildtkonsulent hjalp med at trække øen ud på plads.
På øen kan man slå midlertidig lejr, strække armene, drikke sin medbragte kaffe og nyde udsigten – uden at forstyrre fjordens fugle i yngletiden.
Et bæredygtigt friluftsliv
Roskilde Fjord er et af de mest anvendte områder, når det kommer til ”vådt” friluftsliv i Danmark. Samtidig er Roskilde Fjord et vigtigt område for ynglende fugle – faktisk så vigtigt, at fjorden er udnævnt som internationalt fuglebeskyttelsesområde.
Fuglene yngler på de mange øer og holme, som findes i Roskilde Fjord. Men de bliver nemt skræmt, hvis eksempelvis surfere eller sejlere bevæger sig tæt forbi eller går i land på øerne.
Forstyrrelser, som de fleste mennesker slet ikke lægger mærke til, kan være fatale for de ny udklækkede fugleunger.
Dermed kan den øgede færdsel på Roskilde Fjord få negative konsekvenser for udviklingen af fuglelivet på fjorden og internationalt.
Den nye frilufts-ø er derfor ikke kun bygget som hvileplads til surfere og sejlere – øen skal også aflede færdsel til øer og holme, sådan at fuglene kan få fred til at bygge reder, ruge og opfostre deres unger.
Nationalparken planlægger to øer
Den flydende ø er støttet af Friluftsrådet og bygget i samarbejde med FGU Nordsjælland i Skibby.
Planen var oprindeligt, at to øer skulle bygges og ligge klar til brug på Roskilde Fjord forud for fuglenes yngletid, som begynder den 1. april.
Planen blev dog udskudt, da produktionsskolen ligesom resten af Danmark har været ramt af nedlukninger på grund af corona.
Frilufts-øen er beklædt med træ i forskellige sorter og mønstre, og udviklingen af øens funktioner er sket i samarbejde med fjordens surf- og kajakklubber. Øen har derfor afrundede kanter, greb til at komme op og sænkede fortøjnings-pullerter.
På øen finder man information og kort over området, og om hvordan man er med til at passe på fuglene.
Øen, som måler 2,5 gange 4,5 meter, stikker kun omkring 25 centimeter op over vandoverfladen og er dermed næsten ikke synlig fra land. En gul bøje markerer øen.
Det er andet år at frilufts-øen kommer i brug ude på Roskilde Fjord. Derfor har nationalparken allerede samlet lidt erfaringer og idéer til forbedringer, som skal gøre oplevelsen på øen endnu bedre. For eksempel kommer der næste år også klapsæder på øerne.
Når sommeren slutter, vil frilufts-øen blive taget ind og opbevaret tørt over vinteren.