Fuglekugler med plastnet kan være en dødsfælde for dyr

Fuglekugler med plastnet kan være en dødsfælde for dyr

Vælg fuglekugler uden plastnet eller lav dine egne. Det er både klimavenligt og godt for naturen.

NATUREN: Det er hyggeligt, når småfugle kommer på besøg i haven, på altanen eller foran vinduet. Men det er knap så hyggeligt at bidrage til merforbrug og potentielt lave en dødsfælde for de små fugle og andre dyr i naturen:

– Fuglekugler med plastnet kan både være farlige for de småfugle, der sætter sig i dem, men de kan også være farlige for andre dyr i naturen. Når først indholdet er spist, så skal der ikke meget til, at sådan et plastnet bliver blæst ud i naturen. Her kan andre dyr så ende med at blive viklet ind i nettet eller spise det, forklarer Therese Nissen, naturpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Småfuglene risikerer at hænge fast i nettene, når de spiser maden. Bliver det ikke opdaget, så kan fuglene ende deres dage i plastnettene.

– Plastnettene er heller ikke særlig klimavenlige. De bliver nemlig hverken genbrugt eller genanvendt til nye fuglekuglenet, og havner de først i naturen, så tager det 500 år at nedbryde, fortæller Therese Nissen.

Plast bliver langsomt nedbrudt til mikroplast, som også kan ende i dyrenes maver. 

Mange supermarkeder og byggemarkeder, der sælger holdere til fuglekugler uden net.

Lav dine egne fuglekugler
Man kan også kaste sig over hjemmelavede fuglekugler:

– Det eneste, man skal bruge, er et fedtstof, der størkner ved almindelig  lave temperaturer eksempelvis animalsk fedt og så fuglefoder. 

Fedtet kan for eksempel være fra, når man steger klejner eller fedtet fra anden. Fuglefoderet kan man både mikse selv eller købe færdiglavet.

Så skal man finde en snor, til at hænge kuglerne op i. Til selve udformningen af kugler kan man for eksempel bruge kageforme, en halv kokosnød eller grankogler. Fedtstoffet smeltes og fuglefoderet hældes i. Herefter skal blandingen i den valgte form.

Bruger man grankogler, er det en god idé at lave blandingen en smule tyk, så den kan smøres på koglen.

Bruger man kageformer er det modsat godt med en lidt tyndere blanding. Man  kan også lade fugleblandingen sidde i formen og hænge den ud. 

Eller lave fuglekuglerne i krus.

Man  bidrager tilmed med sund kost til fuglene, når man selv laver fuglekuglerne. Dyrenes Beskyttelse pointerer nemlig, at købte fuglekugler er som fastfood for naturens fugle.

Faktisk behøver fuglene ikke mad om vinteren
Selvom det er hyggeligt at fodre fuglene, og der kan være kamp ved foderbrættwt, så er det faktisk ikke nødvendigt.

– Det er udelukkende for vores egen skyld, når vi fodre fuglene om vinteren. Fuglene kan nemlig selv finde mad i naturen. Også når det bliver vinter med sne og frost, pointerer Therese Nissen.

Det er altså kun for hyggens skyld, når man fodre fuglene i naturen. Til gengæld kan man hjælpe fuglene med lidt vand, når det bliver frostvejr. Der kan de nemlig have svært ved at få slukket tørsten.

Andre artikler fra denne uge