Plan- og miljøudvalget kan ikke sige god for et forslag om et stort solcelleprojekt ved Dalby Huse. Nu er sagen sendt til drøftelse i Økonomiudvalget.
DALBY HUSE: I august behandlede Plan- og Miljøudvalget en sag med henblik på principiel stillingtagen til solcelleanlæg i Frederikssund Kommune samt en konkret henvendelse på et projekt om etablering af solcelleanlæg ved Dalby Huse. Et solcelleprojekt arealmæssigt svarende til 340 fodboldbaner.
Administrationen anbefalede, at der ikke blev arbejdet videre med det konkrete projekt. Men Plan- og Miljøudvalget besluttede, at der skulle arbejdes videre med projektet.
På den baggrund har administrationen foretaget en uddybende analyse af de mulige landskabelige påvirkninger ved placering af det konkrete projekt i området ved Dalby Huse.
Projektudvikler har siden henvendt sig med forslag til inddragelse af yderligere areal til solcelleanlæg ved Dalby Huse. Det perspektiv er tilføjet i landskabsanalysen, herunder hvilken påvirkning også den ønskede udvidelse af projektområde vil kunne få på landskabet.
De lovmæssige rammer
Landområdet ved Dalby Huse er beliggende inden for kystnærhedszonen, der jf. Planloven skal søges friholdt for bebyggelse og anlæg, som ikke er afhængig af en kystnær placering.
Udlæg af ny byzone og etablering af anlæg inden for kystnærhedszonen kræver derfor en særlig planlægningsmæssig eller funktionel begrundelse.
Den særlige begrundelse skal godtgøre behovet for kystnær beliggenhed, herunder belyse mulighederne for placering uden for kystnærhedszonen.
En solcellepark har ikke umiddelbart en særlig planlægningsmæssig eller funktionel begrundelse for kystnær lokalisering.
Tilslutning til eksisterende el-infrastruktur og et højere lysindfald er ikke et tilstrækkeligt argument, da el-infrastrukturen også er til stede andre steder i kommunen.
Da der i Frederikssund Kommune findes arealer uden for kystnærhedszonen, hvor der principielt vil kunne indpasses solcelleanlæg, kan det ikke begrundes at planlægge for det konkrete solcelleanlæg inden for kystnærhedszonen ved Dalby Huse.
Tydeligt i landskabet
Administratione vurderer fortsat, at projektet vil syne meget tydeligt i landskabet ved Dalby Huse og virke dominerende i forhold til de grønne landskabstræk, der ses i dag. Der er tale om et areal på op til 263 ha, hvilket er markant i skala ift. landskabet. Blandt andet fordi, at solcelleprojektet – trods store landskabselementer i form af højspændingsnettet og vidder i landskabet – er af en størrelsesorden, der er meget dominerende.
Herudover påpeger administrationen, at en placering af solcelleanlæg ved et rekreativt sommerhusområde ikke er foreneligt med at værne om de kvaliteter, der giver områderne et sommerhuspræg samt ønske om at sikre områdernes identitet.
I stedet anbefaler den kommunale administration, at der med revision af Kommuneplan 2017 træffes beslutning om principperne for placering og planlægning for solcelleanlæg uden for landområder med beskyttelsesinteresser.
På det seneste møde kunne et enigt Plan- og Miljøudvalg ikke imødekomme projektet om solcelleanlæg ved Dalby Huse.
Udvalget har ønsket sagen oversendt til Økonomiudvalget til drøftelse.