Et grønt Danmarkskort

Et grønt Danmarkskort

Af Jørgen Bech, Formand for Plan & Miljøudvalget

Netop i disse dage, udgiver kommunen sit første udkast til Grønt Danmarkskort. Det kræver planloven. 

Det har været en lang proces, som har berørt mange, især landbrugerne og lodsejerne, der har deres løn og arbejde med de berørte arealer. Jeg vil gerne sige tak til alle, som har engageret sig i sagen, både frivilligt og ufrivilligt. 

Landbruget er et yderst vigtigt erhverv i vores kommune. Derfor har det også vakt naturlig bekymring, når kommunen begynder at slå streger på kortet, om fremtidig udvikling af ny natur. Hvad er natur? Hvad er ikke natur? Hvad sker der med min jord og dens værdi?

I Venstre er vi ligesom landbrugerne, også rigtig glade for naturen. Natur og fjordene er især vigtige for os i Frederikssund Kommune. Adgang til uberørt natur og vand er noget af det, som kommunen skal være kendt for. 

I Venstre er vi også glade for den private ejendomsret, både for store og små grundejere. Det har derfor været vigtigt for os at sikre den bedst mulige proces, hvilket desværre ikke i alle tilfælde er lykkedes. 

Jeg er derfor rigtig glad for, at det nu er lykkedes et flertal i byrådet at få et fornuftigt første kommuneplantillæg om Grønt Danmarkskort. Vi sikrer samtidig en fornyet dialog med lodsejerne i de omdiskuterede områder. Alle vinder nemlig på, at der også er potentiel natur ude i virkelighedens verden, ikke kun på kommunens kort. 

Baggrunden er, at Folketinget i 2017 vedtog en ændring af planloven, der indebærer, at kommunerne skal foretage planlægning for særlige naturbeskyttelsesinteresser, herunder de eksisterende Natura 2000-områder på land og andre beskyttede naturområder, samt økologiske forbindelser, potentielle naturområder og potentielle økologiske forbindelser. Alt det skal fremgå af Grønt Danmarkskort, og de rigtige naturområder vil blive præciseret frem mod Kommuneplan 21.

Godt Nytår.

Andre artikler fra denne uge