[vc_row][vc_column][vc_column_text]
FREDERIKSSUND KOMMUNE: En gruppe, der fortrinsvis består af universitetsfolk og studerende, har indledt en kampagne med mottoet: ”Så er det nu – gør valget grønt.”
De mener, at klimaudfordringerne bør udgøre valgets hovedtema, og man opfordres til at støtte dette synspunkt gennem en underskriftindsamling. I alle ladets 98 kommuner er der fundet en såkaldt ”anbefaler. I Frederikssund Kommune har peget på Bjørn Tving Stauning fra klimaforeningen.
– Det er en helt usædvanlig situation, at det politiske segment bevidst har valgt at ignorere de udmeldinger, som rummer de allerstørste konsekvenser for samfundet. På otte ud af otte universiteter i Danmark arbejdes intensivt og på alle niveauer for at begribe omfanget af klimaudfordringerne – og hvad vi kan stille op. Og på erhvervsskolerne er der indenfor næsten alle fag en klimalinje.
– Men politikerne vil hellere tale om langt mindre, men mere farverige problematikker: Burkaer, håndtryk, kriminelle udlændinge og diverse krænkelser – eller emner, der appellerer direkte til den bestående vælgermasse: pensionsreform, bemanding på sygehusene og den generelle velfærd for ældre – for vi bliver jo alle pensionister.
– Tilbage står en hel generation med kolossale udfordringer, som politikerne ikke ønsker at forholde sig til, lyder det fra Bjørn Tving Stauning.
Parlamentet
Når man taler om ”gadens parlament” hentydes til ophidsede rebeller, som sætter retsstaten ud af funktion og gennemfører ophidsede og voldelige handlinger.
– Bag dette initiativ findes også et ”parlament”, der er gået på gaden for at udfordre folkestyret. Men her er der tale om landets mest vidende og fagligt mest respekterede mennesker, der forsøger at få politikerne til at forholde sig til den faktuelle ekspertise, de gerne stiller til rådighed. I hvert fald efter Bjørn Tving Staunings mening:
– Det er forfærdeligt at stå med resultater fra seriøs forskning, og konstatere, at lovgiverne ikke ønsker at forholde sig til dem. Jeg har deltaget i mange møder både på Christiansborg og i Dansk Arbejdsgiverforening, hvor klimaforandringerne har været på dagsordenen.
– Hver gang indleder et hold af kompetente forskere med en redegørelse om situationens alvor og udfordringernes omfang. Når det så bliver politikernes tur, så siger de enten, at forskerne overdriver, eller at erhvervslivets konkurrencebetingelser svækkes, hvis der gøres mere.
– Det er tydeligt, at repræsentanterne fra Dansk Industri og Ingeniørforeningen er lige så frustrerede som græsrodsforeningerne, mener han.
– Det er jo groft sagt komplet lige meget, hvad en politiker sådan går rundt og syntes – hvis de ikke tager udgangspunkt i faktuelle kendsgerninger. Det er jo ikke mig – eller dig – der skal duellere på meningsforskelle – men politikere, der skal omsætte en saglige viden til realpolitik. Man kan jo heller ikke diskutere om vand løber opad eller nedad.”
Foranstaltninger
Der er ingen, der kan forudsige, præcis hvordan klimaforandringerne kommer til udtryk, eller hvornår der sker hvad.
– Men der er ingen tvivl om, at en vis stormflods-Bodil stadig er særdeles frisk i erindringen og den langvarige tørke sidste sommer har skabt stor bekymring mange steder.
– Det er udenfor diskussion, at der på nationalt plan skal foretages nogle omfattende foranstaltninger for at sætte gang i en helt nødvendig omstilling, siger Bjørn Tving Stauning.
– Naturligvis bliver det dyrt, meget dyrt. Men som Connie Hedegaard siger, så bliver det ufattelig meget dyrere, hvis man ikke gør noget.
Yderligere information: www.såerdet.nu