Nyt samarbejde hjælper voldsramte kvinder og børn

Nyt samarbejde hjælper voldsramte kvinder og børn

Grevinde Danners sociale tanker forenes i et historisk nyt samarbejde for voldsudsatte kvinder og børn.

 

JÆGERSPRIS: Hvis Grevinde Danner kunne kigge ned fra sin himmel ville hun formentlig smile billigende, selvom vi ved, at hun var en bestemt dame. For første gang forenes hendes sociale tanker til fordel for socialt udsatte kvinder og børn.
Kong Frederik den Syvendes Stiftelse på Jægerspris Slot og Danner i København har fundet fælles interesser i et nyt samarbejde om at give et særligt boligtilbud til gavn for kvinder og deres børn, når de flytter fra et krisecenter.
– Når en kvinde og hendes børn flytter fra et krisecenter, er de i en særlig sårbar tid, hvor det kan være vanskeligt at få styr på både forældrerollen, økonomien og hvordan hverdagen skal indrettes. En vigtig forudsætning er god base i form af en fast bolig. Vi er derfor stolte over, at Stiftelsen i Jægerspris vil arbejde sammen med os om at etablere nye boliger og et socialfagligt tilbud til disse kvinder og børn, siger Lisbeth Jessen, direktør i Danner.
– Det har længe ligget i kortene, at vi skulle arbejde sammen, og nu er det en realitet. Efter vores første møde fandt Lisbeth og jeg ud af, hvordan vi kunne forene kræfterne til fordel for nogle af de mest udsatte familier. Det er derfor en stor glæde, at vores fælles fortid, som er forankret i Grevinde Danners socialt bevidste virke, nu peger langt ind i fremtiden med disse særlige boliger, siger Nils Sætter, direktør, Kong Frederik den Syvendes Stiftelse på Jægerspris.
En af bygningerne ved Jægerspris Slot er gennemgribende renoveret og indrettet med seks lejligheder.
Her skal familierne kunne bo i en opfølgningsperiode med socialfaglig støtte og på den måde få hjælp til at komme videre i et liv i trygge rammer uden vold. De første boliger forventes at kunne tages i brug i slutningen af 2017.

 

Historisk baggrund:
Grevinde Danners sociale tanker omfattede omsorg for nogle af samfundets svageste grupper. I 1873 testamenterede hun sin formue til to stiftelser. Jægerspris Slot med tilhørende skove og landbrugsarealer skulle sikre det økonomiske grundlag for et børnehjem for ”hjælpeløse og forladte pigebørn”.
I København, på hjørnet af Nansensgade og Gyldenløvesgade, købte grevinden en grund. Her nedlagde hun grundstenen til bygningen, som skulle danne ramme om en Stiftelse, hvis formål var at ’yde trængende fruentimmere af arbejderklassen fribolig.’
Efter sin død i 1874 trådte begge stiftelser i funktion. I løbet af få år husede bygningerne omkring Jægerspris Slot mere end 300 piger. Den nyopførte bygning i København rummede 52 værelser, hovedparten med eget køkken.
Tiderne har ændret sig siden dengang, men grevinde Danners sociale tankegang lever videre. I Jægerspris er der stadig børnehjem – nu for både piger og drenge. Med den stigende velfærd faldt behovet for små ældreboliger alene for kvinder. Samtidig forfaldt bygningen. Det er i dag en enestående historisk begivenhed, at 300 feminister besatte huset om aftenen den 2. november 1979 og malede røde kvindetegn i vinduerne. Det gjorde de efter at ejendommen var blevet solgt til et entreprenørfirma, som ville rive huset ned og anvende grunden til et andet formål.
I løbet af kort tid lykkedes det kvinderne at lave den største landsindsamling siden 2. Verdenskrig, så de kunne erhverve den gamle markante bygning for 2,8 millioner kroner.
Kvindecenterfonden Dannerhuset var skabt, og det ene af landets to første krisecentre blev etableret.
De solide mure huser i dag stadig et krisecenter samt et videnscenter, der forebygger af vold i nære relationer i Danmark og internationalt. I dag er navnet blot Danner.

Andre artikler fra denne uge