Soldater-veteraner bliver oplært til butikschefer i Fakta-butikker på fire måneder. Vi har mødt manden bag konceptet, og overkonstablen Martin, der nu er butikschef i Fakta i Kirke Hyllinge.
Af Tomas Skov og Palle Bruselius
KIRKE HYLLINGE: Som salgsdirektør for 109 Fakta-butikker og 4.000 medarbejdere har Jens Romundstad for længst erfaret, at det er en evig udfordring at rekruttere og fastholde medarbejdere – ikke mindst under højkonjunktur.
– Detailbranchen har ikke høj status, og når det går godt i Danmark, så er detail det første, der bliver valgt fra. Det er ikke mindst på grund af vores arbejdstider – for eksempel i Påsken var vi på for fuld kakao, mens andre holdt fortjent fri, erkender salgsdirektøren, der selv har en fortid i militæret.
På den baggrund sendte han sine ekskolleger i forsvaret en tanke. Mange af disse har overraskende svært ved at finde civilt arbejde efter en årrække i militæret. Men i virkeligheden er der en række paralleller mellem at være leder i forsvaret og butiksbestyrer i en Fakta.
– Begge er hierarkiske organisationer med klare ansvarsområder – og intet fungerer, hvis ikke du kan regne med dine folk, forklarer salgschefen, som søgte kandidater i sit eget netværk.
Det gav ham en håndfuld tidligere soldater at arbejde med i det hidtil usete eksperiment.
Ballast fra felten
– Vi står med så mange dygtige ledere fra forsvaret, og det er rystende for mig at se, hvad de kan få af job i private virksomheder. Mange virksomheder kan ikke oversætte deres cv til noget, de kan bruge, men der ligger nogle enorme ressourcer hos de tidligere soldater. De er blevet nogle forbandet dygtige butikschefer, for de kommer med en særlig ledelsesmæssig og menneskelig tyngde. De har været udsendt i Bosnien, Afghanistan og Irak, og det giver en ballast og en bevidsthed om, at der er nogle mål, man skal nå, siger Jens Romundstad, der kan tilbyde de tidligere soldater jobbet som butiksbestyrer efter bare fire måneders oplæring.
– Indtil nu har vi sendt fem veteraner ud som butikschefer, og det omfatter sergenter, en kaptajn og en premierløjtnant, fortæller han videre. Vi er enormt tilfredse med forløbet.
Flåede tomater ovenpå
For her får han serveret ledere, der så ’bare’ skal lære alt det andet.
– Forsvaret har postet hundredetusinde af kroner i deres ledelsesuddannelser, og så kan jeg fylde det med de flåede tomater ovenpå. Det er Maggi-terningen af, hvad de andre er otte år om at lære, siger Jens Romundstad, der er ovenud tilfreds med resultatet efter de fire måneders forsøg.
– Det er en kæmpe triumf, at det er lykkedes. Det har været et sats, men det har i den grad givet afkast, siger han.
Martin i Kirke Hyllinge
En af de fem veteraner er landet som butikschef i Fakta i Kirke Hyllinge.
Martin Stadager Minkwitz er ansvarlig for en butik med en omsætning på over 30 millioner kroner årligt og 30 medarbejdere under sig.
– Butikken står rigtig fornuftigt, siger Jens Romundstad. Martin er simpelthen så god.
Vi har talt med Martin Stadager Minkwitz om overgangen fra den militære verden til det nye liv som butikschef.
Martin har tidligere været overkonstabel i forsvaret, og har været udsendt til Afghanistan i 2012. Han vendte hjem til Danmark igen i 2013. Efter det fortsatte han en tid mere forsvaret, som han forlod i 2015.
Martin er uddannet som konstabel på Bornholm hos specialstyrkerne.
– Når du har de værktøjer fra den uddannelse i bagagen og ikke kan bruge dem, så ryger gnisten helt.
En medvirkende årsag til at han forlod militæret var, at han stiftede familie og fik en søn. Han besluttede at finde noget andet. Det første valg var at søge ind til politiet.
– Jeg kom så langt, at jeg skulle have startet i politiet pr. 1. februar i år, fortæller Martin.
Det blev dog aldrig til noget. Han mødte nemlig Jens Romundstad, som han kendte i forvejen, ved en fødselsdagsfest. Her fortalte Jens om det nye projekt, han var ved at sætte i gang i Fakta med at uddanne militærveteraner til butikschefer.
– Da jeg havde snakket med Jens, synes jeg at Fakta lød mere interessant end politiet.
– Jeg valgte det, fordi jeg synes, at veteraner skal have en chance i det civile. Vi skal bryde det her tabu om, at veteraner er nogle underlige farlige væsener, der ikke duer til at være i den civile tilværelse, forklarer Martin.
– Jeg er den første, der er blevet færdig i Fakta-projektet. Jeg startede den 1. oktober 2016 i Holbæk og fik butikken her 1. februar. Normalt tager det et år at blive butikschef, her fik jeg seks måneder til uddannelse, men klarede det på fire måneder.
Grundlaget for projektet er, at vi –altså os med militær baggrund har det ledelsesmæssige på plads. Vi skal ”bare” lære alt det med driften, økonomien etc. at kende.
– Min største udfordring er, de mennesker, der er her. De unge har slet ikke det samme mindset som jeg. Det er en udfordring. Jeg har brugt lang tid på at forstå det der. Faktisk er det lidt af et kulturchok. Der er mange servicemedarbejder under 18. De er som udgangspunkt ikke selvkørende. Du skal som butikschef finde en måde at være motiverende på, forklarer Martin.
– Den civile verden og den militære kan slet ikke sammenlignes, siger Martin. – Det skal man lige vænne sig til.
Martin trives fint i jobbet.
– Folk er søde her i byen og jeg har et godt personale. Vi lægger meget arbejde i at gøre butikken tiltalende og nem at finde rundt i. Vi vil have butikken op at køre.
Martin har netop fået en medarbejder via Fakta’s Klar til Start-projekt med autister.
– Det fungerer fint. Jeg vil gerne have flere af dem.