De unge i Frederikssund Kommunes udskoling trives både i skolen og i hjemmet. De fleste holder sig fra hash og alkohol og de begår ikke kriminalitet. Det viser Ungeprofilundersøgelsen, som netop er blevet fremlagt for Uddannelsesudvalget.
FREDERIKSSUND KOMMUNE: Undersøgelsen blev foretaget i efteråret 2016 blandt 1.132 udskolingselever (7. til 9. klasse). Den viser, at mere end 93 procent af de helt unge har det godt i hjemmet, skolen og sammen med vennerne.
Hvad alkohol, rygning og stoffer angår, så er de unge på rette spor. 74 procent har aldrig prøvet at være fulde, 85 procent har aldrig røget cigaretter og 93 procent har aldrig røget hash. Mere end 91 procent af de unge har ikke begået nogen form for kriminalitet.
– Jeg glæder mig over, at det overvejende ser rigtig fint ud. Langt de fleste unge holder sig ude af ballade og har en fornuftig tilgang til rusmidler. Her ligner de resten af landets unge. Men når det er sagt, så skal vi som kommune fortsat støtte unge i trivsel, og der skal stadig være opmærksomhed på den gruppe unge, der enten har begået kriminalitet eller som måske drikker for ofte eller ryger hash. Og dem arbejder SSP selvfølgelig fortsat med, som de altid har gjort det, fortæller Anne-Mette Risgaard Schmidt (V), formand for Uddannelsesudvalget.
Digital trivsel
Den digitale verden er en naturlig del af de unges hverdag. De er vokset op med mobiltelefoner og sociale medier. Derfor er der i ungeprofilundersøgelsen også fokus på de unges digitale trivsel.
I Frederikssund Kommune har 19 procent af de unge oplevet at få grimme beskeder over sms, e-mail eller sociale medier alene i de sidste to måneder op til undersøgelsen.
Otte procent har inden for det seneste år oplevet, at andre har delt et billede af dem selv nøgen eller iført undertøj og heraf er halvdelen delt uden samtykke. Der er flest drenge, der har oplevet, at andre har delt et billede af dem selv.
– Det skal selvfølgelig ikke være sådan, at hver femte elev oplever at få grimme beskeder. Og de otte procent, der har prøvet at få delt et nøgenbillede, er for mange. På baggrund af viden fra praksis og den viden, vi har fra undersøgelsen, vil vi i samarbejde med skolerne arbejde på at få indført undervisningsmateriale, der kan lære de unge, hvordan man færdes i den digitale verden, fortæller Natasja Bundgaard Thomsen, SSP konsulent i Frederikssund Kommune.
Men det er ikke kun i skolerne, der skal være fokus på de unges opførsel online. Også forældrene skal spille en rolle.
– Der er også et forældreansvar, som har stor betydning. Mange forældre kender ikke til alt det der foregår i den digitale verden, og derfor er det vigtigt, at de også bliver involveret og tager ansvar for at lære deres unge, hvordan de skal opføre sig digitalt. Forældrene skal også være bevidste om at agere gode rollemodeller med deres egen digitale adfærd på for eksempel de sociale medier, siger Anne-Mette Risgaard Schmidt.
De unges svar stemmer overens med resultaterne i den landsdækkende undersøgelse. Frederikssund Kommunes unge skiller sig således ikke ud fra resten af landets unge.