50 år med eget brandvæsen

50 år med eget brandvæsen

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Af Conny Probst

SKIBBY: Den 1. januar 1970 blev slukningsarbejdet i Skibby koordineret, og det skal fejres, fortæller Michael Thomsen, der er brandstationsleder på Skibby Brandstation på Selsøvej 5B. 

– Brandmændene fik deres første brandbil og blev udstyret med radioer, så man kunne kalde dem op, når der var brug for hjælp. Det betød, at man ikke kun blev tilkaldt til bybrande men også kunne agere uden for Skibby.

Hidtil havde vogne og sprøjter været placeret forskellige steder i Skibby, hvor de frivillige brandfolk skulle hente dem ved udrykning. I et interview, som blev bragt i Radio Horns Herred i 1991, fortæller forhenværende brandinspektør købmand Karl G. Jensen, at brandfolkene blev alarmeret over telefoncentralen i Skibby. Man havde kun Skibby by og ikke Skuldelev-Selsø eller Ferslev-Vellerup, for der var tilsvarende korps. 

Grunden, hvor brandstationen ligger, blev købt af Skibby Kommune i 1947, og den blev – ifølge luftfotos fra 1950’erne – brugt til oplagsplads for snehegn m.m. Ifølge BBR er ejendommen opført i 1960, fortæller arkivar Anne-Marie Jørgensen, Frederikssund Lokalhistoriske Arkiver. 

I midten af 70’erne blev brandvæsenets slukningsmateriel samlet på Selsøvej 5B.

  Indtil 1. januar 1981 havde brandfolkene en overenskomst med Frederikssund Brandvæsen om at assistere  med ”stor slukningshjælp”. 

– I Skibby Brandvæsens årsberetning for 1981 kan man læse, at ”Skibby Brandvæsen oprettes som selvstændigt brandvæsen, og der indgås overenskomst med Jægerspris og Frederikssund brandvæsener om gensidig vederlagsfri slukningshjælp”, fortæller hun.

Året før var brandstationen blevet udvidet med et nyt garageanlæg.  

FBBR
Skibby Brandvæsnet fungerede som selvstændigt brandvæsen frem til 1997, hvor man på ledelsesniveau blev lagt sammen med Jægerspris. 

I dag hører stationen i Skibby under Frederiksborg Brand og Redning og er en ud af femten lokale stationer. FBBR, Frederiksborg Brand & Redning er et kommunalt ejet selskab, der blev etableret 1. januar 2016 som et partnerskab mellem beredskaberne i Egedal, Frederikssund, Furesø, Gribskov, Halsnæs og Hillerød Kommuner.

FBBR har altid to indsatsledere på vagt til at dække henholdsvis den nordlige og sydlige del af hele indsatsområdet. 

Brandmænd på deltid
Stationen i Skibby er en af de mindste stationer under FBBR. Pt. er der 16 deltidsansatte brandmænd – 14 mænd og to kvinder – tilknyttet stationen i Skibby. De to kvinder er begge blevet ansat i løbet af 2019. 

Der er fem holdledere På stationen i Skibby. De har taget seks ugers ekstra uddannelse og må derfor agere teknisk leder, indtil indsatslederen kommer frem. 

Nye brandmænd skal gennem en grunduddannelse på to gange 37 timer og tillige have et førstehjælpsbevis. Derudover kræver det fire ugers funktionsuddannelse, før man kan køre ud som røgdykker. 

– I år har vi fået to nye/brugte biler: En tanksprøjte med 5.000 liter vand og plads til otte brandfolk og en tankvogn med 8.000 liter vand og plads til to personer. Herudover har vi en lille stationsbil med plads til to.  Når vi møder talstærkt op, er der ikke plads i de to andre biler, fortæller Michael Thomsen.   

Når personsøgeren ringer, skal de brandfolk, der er på vagt, skynde sig ud ad døren. For de skal nå hen på stationen og være omklædte inden for fem minutter.

Når slukningsarbejdet er overstået, tager man tilbage på stationen for at vaske  og klargøre bilerne, efterfylder dem med vand, og gøre røgdykkerudstyr og andet materiel klar til næste udrykning.

Flere udrykninger
I den forgangne weekend har brandfolkene været kaldt ud til slukningsarbejde tre gange.

– Vi rundede tur nummer 55. Jeg kan ikke huske, hvornår vi sidst har været ude til så mange brande, fortæller Michael Thomsen. 

– I år har der været forholdsvis mange naturbrande; sankthansaften var vi ude fem gange. Ved større hændelser får vi hjælp af nabostationerne, og vi hjælper dem, når der er brug for det.

15 gange i løbet af 2019 er alarmeringen kommet fra en såkaldt ABA – en automatisk brand alarm. 

Det er ikke kun ved slukningsarbejder, at brandfolkene møder op. De er blandt andet med, når juletræet tændes i Bymidten, når den røde løber rulles ud, og når der er byfest. 

Får de en henvendelse fra en skoleklasse eller en børnehave, der gerne vil se stationen, så er der altid et par friske brandfolk, der gerne vil bruge en time eller to på det,.

– Til byfesten er der vandkamp, og vi har større ”vandpistoler” end børnene, siger Michael Thomsen med  et smil.

Det stiller krav til familen
Man tager næsten altid en snak, når man har været på slukningsindsats. Og en gang om måneden skal brandfolkene på øvelse, fortæller tillidsmand Martin Thomsen.

– Alle deltager. Det er Beredskabsstyrelsen, der opstiller de krav, de forskellige øvelser skal indeholde.

Hver tredje uge er man vagtforpligtig en hel uge.

– Det lægger et pres på familien. Der er mange ting, man må give afkald på. Når man er på vagt, skal man altid være tæt på stationen. Hvis man ikke kan få en anden til at tage vagten, må man sige nej til familiesammenkomster, fødselsdage osv., siger han.

Søndag den 5. januar er der åbent hus på Selsøvej 5B mellem klokken 13.30 og 16.30 for dem, der har haft tilknytning til brandstationen de sidste 50 år. 

 

Uddrag fra årsberetninger
1987:
”Bilbrand Rugvænget i Skuldelev. På grund af den hårde frost; ca. – 20 grader, havde ejeren anbragt en el-varmeovn i kabinen. Bilen udbrændte totalt”. 

1988:
For første gang i tre år slap Skibby Brandvæsen for udrykning nytårsaften.

Fjernhjælp til Jægerspris brandvæsen til brand- og personredning i trækassefabrikken på Svanholm Gods. Ved ankomsten viste det sig at være den årige fællesøvelse med Jægerspris Brandvæsen.

1989:
Alarm til skorstensbrand på Selsøvej 31. Der var ved fyring i en pejs gået ild i en allike-rede i skorstenen. Huset er beboet af Steen Rasmussen, den ene af instruktørerne til fjernsynsfilmen ”Johansens sidste ugudelige dage, hvor en stor del af handlingen udspilles på brandstationen i Skibby.

1994:
Ordinær øvelse aflyst. Beredskabschefen var, af kommunaldirektøren og borgmesteren, blevet anmodet om at give brandmandskabet en orientering om et tilbud fra Falcks Redningskorps vedrørende overtagelse af de kommunale redningsberedskaber i Skibby og Jægerspris kommuner. (Dagen efter besluttede økonomiudvalget, at man ikke ville gøre brug af tilbuddet, men i stedet optage forhandlinger med kommunerne i og omkring Frederikssund med henblik på et tættere samarbejde).[/vc_column_text][vc_gallery interval=”3″ images=”41711,41712,41713″ img_size=”800×400 pixel”][/vc_column][/vc_row]

Andre artikler fra denne uge